Amstelwoningen,
Ouderkerk
a/d Amstel

De oude kerk in dit beschermde dorpsgezicht aan de rivier de Amstel stond op instorten en moest plaatsmaken voor appartementen. De kerktoren hebben we laten staan en is benut als trappenhuis voor het nieuwe woongebouw en als natuurlijke afsluiter van de bebouwing aan het water.

“De welstandscommissie heeft veel waardering voor het plan dat door het accent van de toren en de eigentijdse gevels mede door het dak één geheel vormt. De cultuurhistorie is hier een goede inspiratiebron geweest.”

Context

Ouderkerk aan de Amstel is een dorp aan de Amstel. Het perceel waar de nieuwe appartementen moesten komen ligt aan de straat Hoger Einde Zuid; een beschermd dorpsgezicht. De oude kerk aan de Hoger Einde-Zuid stond op instorten en er was behoefte aan een hoogwaardige woonomgeving, nabij Schiphol en de Zuidas. Ter plekke van de oude kerk is een nieuw woongebouw gemaakt.

De kerktoren is gehandhaafd en fungeert intern als trappenhuis voor dit nieuwe woongebouw en extern als landmark en beëindiging van het lint aan het Hoger Einde-Zuid. Het silhouet van de vroegere kerk blijft intact door het behoud van de kerktoren en omdat de nieuwbouw een soortgelijk volume heeft als de kerk.

Ontwerp

Het gebouw is aan de kant van de drukke weg en noordzijde gesloten en ingetogen, passend in het lint van bebouwing. Aan de kant van het water en zuidzijde is het gebouw juist open. De glazen vliesgevel, die deels te openen is, legt een directe fysieke en visuele relatie met de Amstel. De nieuwbouw bestaat uit drie appartementen met eigen buitenruimte aan zowel de Amstel- als de zuidzijde. Onder de nieuwbouw is een kelder gerealiseerd voor de bergingen van de appartementen en zes parkeerplaatsen, bereikbaar via een parkeerlift.

Het materiaalgebruik en de detaillering van de toren zijn bepalend geweest voor de verfijning van de nieuwbouw. We lieten het metselwerk, het koperen dak en de scherpe sneden ter plaatse van de gevelopeningen terugkeren in het nieuwe volume. De ruimtelijk beleving die vaak in kerken aanwezig is komt terug in het nieuwe ontwerp. De hoofddraagconstructie is gemaakt van gelamineerde houten spanten die in het zicht staan.

“De monumentencommissie is unaniem van mening dat het een evenwichtig en zorgvuldig ontwerp is. Door het behoud van de toren en de nieuwbouw van hetzelfde volume, blijft het silhouet in tact. Voor het beschermde dorpsgezicht is juist dat aspect van belang.”

Dit project is ontworpen, uitgewerkt en begeleid tijdens de werkperiode bij Braaksma & Roos Architectenbureau.
Het project is in 2014 opgeleverd.