Koetsierswoning
SAS Institute, Huizen

In uitvoering: herontwikkeling van de koetsierswoning, een Rijksmonument op Landgoed Oud-Bussem. Om te voldoen aan de wensen en eisen van deze tijd wordt op dit moment een grondige renovatie uitgevoerd waarbij de ruimtelijke kwaliteit centraal staat.

SAS Institute B.V. is sinds 1993 gehuisvest op Landgoed Oud-Bussem te Huizen. Het gehele landgoed (bestaande uit historische park- en tuinaanleg, landhuis, koetsierswoning, garage en hekpijlers) is in 2001 aangewezen als rijksmonument.  De koetsierswoning dateert waarschijnlijk van begin 19e eeuw en is omstreeks 1930 met de bouw van het nieuwe landhuis in nieuw-historiserende stijl aangepast. De koetsierswoning staat ten noordwesten van het landhuis en is via een tuinmuur met het landhuis verbonden. Sinds 2013 heeft SAS de koetsierswoning in eigen gebruik als kantoorruimte.

Het plan zorgt het opwaarderen van de bestaande bouwkundige constructie naar de huidige maatstaven voor energiegebruik met oog voor duurzaamheid en respect voor het bestaande Rijksmonument. Door onderzoek te doen naar ruimtelijke oplossingen voor het interieur zal de huisvesting van medewerkers van SAS Institute B.V. worden geoptimaliseerd. Naast de verduurzaming en het scheppen van meer helderheid in ruimten wordt er bijzondere aandacht besteed aan de natuurlijke lichtinval en de akoestische kwaliteit van de ruimten.

Nieuwe situatie

 

Oorspronkelijke en huidige situatie met te amoveren onderdelen

 

Opdrachtgever: SAS Institute Oud-Bussem

 

Architectuur: Frederik Pöll Bureau voor Architectuur i.s.m. Richard Schwartzenberg (tot DO).

Constructeur: Baas BV Bouwkundig Adviesburo

Installatieadvies: BBP Advies

 

Aannemer: Gooi’s Bouwbedrijf

Installateur: Limpid Blue – Lagarde

 

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave