Singelpand
Nieuw Crooswijk, Rotterdam

Na jaren van leegstand en antikraak heeft het pand in 2020 een nieuwe bestemming gekregen. Oorspronkelijk in gebruik als fijnstrijkerij met daarboven 4 individuele woonlagen is het pand uit 1922 getransformeerd naar één woning.

Ontwerp in tekening

 

 

Het ontwerp voor dit huis kenmerkt zich door het dubbelgebruik (woonhuis en kantoor), een dubbele route tussen de onderste drie verdiepingen en een in de toekomst te verzelfstandigen appartement op de twee bovenste verdiepingen.

 

De wens van de kopers was om het geheel aan verdiepingen samen te voegen tot één woonhuis, waarbij gebruik gemaakt kan worden van één entree. De vondst lag in het plaatselijk verhogen van de bel-etage. Dit zorgde niet alleen voor een betere toegankelijkheid, maar droeg ook bij aan de ruimtelijke kwaliteit van de woning.

 

Het souterrain, de bel-etage en de eerste verdieping vormen één geheel. Het souterrain huisvest de ontvangst, keuken en eetkamer. Aan de eetkamer grenst de achtertuin. Via een trap in de vide kan de woonkamer op de bel-etage worden bereikt. Vanuit hier is de werkruimte aan de voorzijde of de eerste verdieping te bereiken. De eerste verdieping is het slaapvertrek van de ouders. Vanaf de entree aan de straat is een tweede route aanwezig die alle woonlagen efficiënt ontsluit.

 

Op de twee bovenste verdiepingen zijn twee slaapkamers, een aparte badkamer, wc en woonruimte met dakterras gerealiseerd voor de twee kinderen. Deze twee bouwlagen kunnen worden gesplitst tot een zelfstandig appartement. Ontkoppeling van de elektra, meters en brandveiligheidsvoorzieningen zijn tijdens de bouw meegenomen, zodat bij een mogelijke splitsing enkel twee binnendeurkozijnen hoeven te worden geplaatst.

In CPO-verband (collectief particulier opdrachtgeverschap) zijn in totaal vier naast elkaar liggende panden begeleid tot en met de aanbestedingstukken. Vervolgens is de uitvoering individueel opgestart. Door het jarenlange antikraakgebruik, het achterstallig onderhoud en de wens om de woningen te verduurzamen was een volledige transformatie nodig.

 

De kluswoningen kenmerkten zich door een separaat toegankelijk souterrain en vier individueel boven elkaar liggende woonlagen. Voor alle vier de panden geldt dat de huidige bedrijfsruimten in het souterrain bij de woningen zijn getrokken. De gevels zijn gerenoveerd en geïsoleerd, de souterrainvloer en het dak vernieuwd. De kunststof kozijnen zijn vervangen door houten kozijnen, het metselwerk is schoongespoten en voorzien van nieuw voegwerk. Aan de achterzijde zijn dubbelhoge aanbouwen en dakterrassen met verschillende diepten gerealiseerd. Door de grote raampartijen in de aanbouwen en het maken van vides aan de gevel dringt het licht tot ver in de ruimtes door.

 

Opdrachtgever: particulier

 

Architectuur: Frederik Pöll Bureau voor Architectuur
Ontwerpteam: Frederik Pöll, Saeed Jarrous, Marta Waloszková

 

Aannemer: Kempeneers BV

Directievoerder: Jeroen Stolk

Constructeur: ATKO BV

 

Foto’s: Loes van Duijvendijk