Wolfabriek Scheltema,
Leiden

Wij onderzochten of de voormalige wolfabriek Scheltema, een Rijksmonument langs de Oude Singel in Leiden, getransformeerd kan worden tot een theater.

“Het Scheltemacomplex heeft met het ontwerp de kracht een ontmoetingsplaats te worden tussen de verschillende gebruikers.”

Het Rijksmonument Scheltema, een voormalig textielfabriek, is in verschillende fasen gebouwd. De hoofdmassa van het fabrieksgebouw werd omstreeks 1880 voltooid, de gevel aan de Oude Singel rond 1895. Wij deden een haalbaarheidsstudie naar herbestemming van de fabriek naar een cultureel centrum. Daarbij keken we naar constructieve, bouwfysische, financiële en uitvoeringstechnische aspecten, vanuit een sterke en creatieve architectonische visie.

De belangrijkste ingreep was om het theater onder te brengen op de derde verdieping in de voorste ruimte van het gebouw, waar er zicht is op de Oude Singel en de Leidse Schouwburg. De verdiepingen zijn visueel verbonden met vides en fysiek met brede, comfortabele trappen. In ons studieontwerp komen de foyer en het restaurant op de begane grond. Via een brede trap aan de voorkant kan men naar de expositieruimte op de eerste verdieping en vervolgens via de tweede foyerruimte op de tweede verdieping naar de theaterzaal. De theaterzaal is een ruime zaal met een klassiek mansardedak als plafond. De tussenliggende vloer is gesloopt om deze ruimte volume te geven. In de zijbeuk worden alle ondersteunende onderdelen ondergebracht. Zo blijft de hoofdmassa vrij van een vaste bouwkundige invulling en is multifunctioneel inzetbaar.