Woongebouw
‘In de Groene Jager’, Barchem

Op het terrein van hotel ‘In de Groene Jager’ zal de bestaande feestzaal worden vervangen door een woongebouw met acht woningen. Door het overnemen van de architectonische karakteristieken van het hotel wordt een ensemble gecreëerd. Bestaand en nieuw vormen hierdoor een eenheid.

   

Vervangende nieuwbouw

Alhoewel de architect van het hotel (dhr. Berghoef) studies heeft verricht naar een feest- en vergaderzaal in 1949 duurde het tot 1955 voordat de feestzaal ook werd gebouwd. De bouwtekening uit 1955 maakt melding van een ‘aanbouw zaal’ voor de eigenaar J. Bosch. De tekening is vervaardigd door het architectenbureau J.F. Langenhorst. In 1990 is het perceel aangevuld met een garage.

 

De feestzaal zal in zijn geheel worden gesloopt. Hiervoor komt een woonblok met 4 grondgebonden appartementen en 4 maisonnettes in de plaats. De garage zal worden herontwikkeld naar 8 bergingen.

 

Om aan te sluiten bij het hotel zijn bij de nieuwbouw de karakteristieken van het hotel overgenomen. Ter hoogte van de 1e verdieping is een betonnen band geïntroduceerd. Deze sluit qua materialisering, kleurstelling en detaillering in het straatbeeld aan bij de betonnen band van het hotel. Ter hoogte van de 2e verdieping is een 2e betonnen band geïntroduceerd. Deze sluit qua hoogte in het straatbeeld aan bij de dakrand van het hotel. 

De rondom lopende balk op de 1e en 2e verdieping, de luifels boven de entrees en de tuinen aan de achterzijde en de dakrand worden uitgevoerd in prefab betonnen elementen met pigment. De kleurstelling is overeenkomstig het hotel. De plint van het woongebouw krijgt een solide basis door het toepassen van metselwerk met een antracietkleurige voeg. De 1e verdieping wordt in dezelfde steen uitgevoerd, maar met een lichtere voeg. Dat geldt ook voor de 2e verdieping, maar om een onderscheid te creëren zal hier een staand metselwerkverband worden gebruikt. Hierdoor ontstaat een subtiele driedeling die ook aanwezig is in het hotel. De buitenkozijnen worden uitgevoerd in hetzelfde slanke aluminium systeem dat ook wordt toegepast bij de modernisering van het hotel.

Ontwerp in maquette en tekening

 

Op de begane grond zijn 2 typen appartementen te onderscheiden. De grondgebonden appartementen op de kopse kant hebben een eigen entree. De appartementen in het midden van het woonblok hebben een collectieve entree aan de Beukenlaan. Deze entree wordt gedeeld met de daarboven gelegen maisonettes.  De grondgebonden appartementen beschikken over een individuele tuin. Deze grenst aan het binnengebied en is georiënteerd op het zuid-zuid-oosten. Door het toevoegen van een luifel wordt inkijk vanaf het terras op de 1e verdieping geminimaliseerd. De appartementen beschikken over twee werk/slaapkamers, een gescheiden badkamer en WC, een installatie-bergruimte en een woonkeuken-kamer aan de tuin. Bij de twee appartementen  in het midden is de badkamer direct ontsloten vanuit de slaapkamer.
De maisonnettes zijn bereikbaar via een royale lift of trap. De maisonnettes beschikken over een royale terras die net zoals de tuinen op de begane grond zijn georiënteerd op het zuid-zuid-oosten. Tevens is er door de setback op de 2e verdieping aan beide zijden ruimte gereserveerd voor nog eens twee terrassen. Als basis bieden de maisonnettes daarnaast twee slaap-werkkamers, een gescheiden badkamer en WC, een installatie-bergruimte. De verdiepingen worden verbonden met een royale trap met bordes.

 

De aanvraag voor de omgevingsvergunning is in februari 2022 verleend.

 

 

Opdrachtgever: Overreest B.V.  

 

Architectuur: Frederik Pöll Bureau voor Architectuur

Ontwerpteam: Frederik Pöll, Stefan Brouwer, Philip de Klerk, Edmira Rodrigues  

 

 

Aannemer: nog niet bekend

 

Directievoerder: Thierry Driessen, Palazzo Groep

 

Constructeur: Qbuz