Frederik
Pöll
F
P

Bureau
voor
Architectuur
B

A

Het hotel in Barchem, ontworpen door architect J.F. Berghoef in 1948, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot circa 1860. Het was voorheen bekend als Hotel Bosch, maar werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het opnieuw gebouwd naar ontwerp van Berghoef met een mix van traditionele en moderne elementen, kenmerkend voor de Wederopbouwperiode. Door de jaren heen heeft het hotel echter veel wijzigingen ondergaan, waardoor het oorspronkelijk karakter slecht leesbaar is geworden. In 2021 hebben we een plan ontwikkeld om het in zijn oude glorie te herstellen en tegelijkertijd te verbeteren op het gebied van functionaliteit en duurzaamheid.

Het renovatievoorstel behelst het herstel van het historische karakter met moderne aanpassingen. Het hotel is gescheiden van de feestzaal door de sloop van een tussenliggend gedeelte en de oorspronkelijke erker en entree is hersteld. Het gebouw is geïsoleerd en het interieur is gemoderniseerd met een meer open plattegrond en nieuwe faciliteiten, zoals toegang voor rolstoelgebruikers, een lift en uitgebreide toiletfaciliteiten.

Naast het hotel zal de oude feestzaal worden gesloopt en vervangen. Er zijn studies gemaakt voor een woongebouw met 8 appartementen, uitbreiding van het hotel met 26 kamers en 3 vrije kavels.

De renovatie van het hotel is in 2023 voltooid. Momenteel wordt er gezocht naar een exploitant. Met de renovatie en herontwikkeling is het historische karakter behouden terwijl het voldoet aan moderne normen en eisen.

Opdrachtgever: Overreest B.V.
Opdracht: Voorontwerp t/m Esthetische begeleiding uitvoering
Architectuur: Frederik Pöll Bureau voor Architectuur
Ontwerpteam: Frederik Pöll, Stefan Brouwer, Philip de Klerk, Edmira Rodrigues, Kas Rozendaal
Aannemer: Kreunen Bouw
Directievoering: Palazzo Groep
Constructeur: Qbuz