Frederik
Pöll
F
P

Bureau
voor
Architectuur
B

A

De voormalige fabrieken aan Middellandstraat 103 en 111 in Rotterdam zijn getransformeerd tot een woonzorgcentrum en een gezondheidscentrum. Het woonzorgcentrum herbergt 29 sociale zorgappartementen en een gezondheidscentrum met apotheek, huisartsen en fysiotherapie. De gebouwen zijn intern verbonden, waardoor bewoners gemakkelijk toegang hebben tot het activiteitencentrum in de nieuwe dakopbouw.

Hoewel deze gebouwen geen gemeentelijk monument zijn, zijn ze toch van monumentale waarde voor de stad. De transformatie van beide panden is zorgvuldig uitgevoerd, waarbij het behoud en herstel van de oorspronkelijke karakteristieken centraal stonden. Aanpassingen zijn gedaan om de levendigheid van de straat te versterken en de ruimtes functioneel en toegankelijk te maken voor mindervaliden.

Middellandstraat 103, oorspronkelijk een fabriekspand, is omgevormd tot een gezondheidscentrum met zorgwoningen. Het gebouw is nu beter toegankelijk met een nieuwe entree op straatniveau, terwijl een gebouwbrede vide de bel-etage verbindt met het souterrain. Renovaties aan de voorgevel omvatten het repareren van de kozijnen, het toevoegen van zonwering en het schilderen van het metselwerk in zachte tinten. Een nieuwe poort en hellingbaan naar een secundaire entree in het achtergebied vergroten de toegankelijkheid en levendigheid van het gebied.

Middellandstraat 111, voorheen een confectiefabriek, heeft ook een transformatie ondergaan tot zorgwoningen met een moderne entree in natuursteen die past bij het oorspronkelijke ontwerp. Buitenafwerkingen, zoals uitvalschermen en hersteld metselwerk, zijn respectvol toegevoegd. Een liftopbouw op het dak biedt directe toegang tot het nieuwe activiteitencentrum, waarbij een venster een prachtig uitzicht op Rotterdam geeft.

In beide gebouwen is zorgvuldig aandacht besteed aan het behoud van architectonische kenmerken, terwijl ze zijn aangepast aan moderne behoeften en toegankelijkheidsnormen. De transformatie draagt bij aan de waarde en levenskwaliteit van de omgeving, terwijl het historische karakter van de panden behouden blijft.

Opdrachtgever: Projecten in de Stad
Opdracht: Voorontwerp t/m Aanvraag Omgevingsvergunning
Architectuur: Frederik Pöll Bureau voor Architectuur
Ontwerpteam: Frederik Pöll, Dirk Gonzalez Veugelers, Saeed Jarrous
Directievoering: Projecten in de Stad
Uitvoering: Meerbouw
Constructeur: Bouwadviesburo Baas
Foto’s: Rubén Dario Kleimeer