Frederik
Pöll
F
P

Bureau
voor
Architectuur
B

A

Het pand aan de Exercitiestraat in Rotterdam, oorspronkelijk gebruikt als fijnstrijkerij in het souterrain en daarboven woonlagen, is in 2020 getransformeerd tot één woning met dubbelgebruik als woonhuis en kantoor. De bel-etage is verhoogd om betere toegankelijkheid te bieden en de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Het souterrain, de bel-etage en de eerste verdieping vormen een samenhangend geheel, met de keuken en eetkamer in het souterrain, de woonkamer op de bel-etage, en de slaapkamer op de eerste verdieping.

Op de tweede en derde verdieping zijn twee slaapkamers, een badkamer, wc en woonruimte met dakterras gerealiseerd, die in de toekomst als zelfstandig appartement kan worden gesplitst. De elektra, meters en brandveiligheidsvoorzieningen zijn al voorbereid op deze mogelijke splitsing, waardoor slechts twee binnendeurkozijnen nodig zijn.

In collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) zijn vier naast elkaar liggende panden begeleid tot aan de aanbesteding, waarna individuele uitvoering plaatsvond. Door jarenlang antikraakgebruik, achterstallig onderhoud en duurzaamheidsdoelen ondergingen de panden een volledige transformatie. De bedrijfsruimten in het souterrain werden geïntegreerd in de woningen, gevels werden gerenoveerd en geïsoleerd, en kunststof kozijnen werden vervangen door houten exemplaren. Aan de achterzijde werden dubbelhoge aanbouwen en dakterrassen gerealiseerd, waardoor het licht diep in de ruimtes doordringt.

Opdrachtgever: particulier
Opdracht: Voorontwerp t/m Nazorg
Architectuur: Frederik Pöll Bureau voor Architectuur
Ontwerpteam: Frederik Pöll, Saeed Jarrous, Marta Waloszková
Aannemer: Kempeneers BV
Directievoerder: Jeroen Stolk
Constructeur: ATKO BV
Foto’s na oplevering: Loes van Duijvendijk