Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam

Stadswoning met tuin in het markante gebouw Spoorpunt in Rotterdam. In het hart van de woning is een vide gecreëerd, waardoor een dubbelhoge ruimte is ontstaan voor de keuken. Doorzichten vanuit de slaapkamers naar de vide zorgen er voor dat de woning de gehele dag van meerdere zijden van daglicht wordt voorzien. 

This slideshow requires JavaScript.

“We waren positief verrast vorige week vrijdag bij jou op kantoor. Het zal je niet verrassen dat het ontwerp met de vide in het midden in ons hoofd bleef hangen. Onze dochters waren er ook weg van.”

Voor een gezin met twee dochters is een woning op maat ontworpen. De wens om naast drie slaapkamers ook een vide te creëren, leefde sterk binnen het gezin. Door het enigszins beperkte woonoppervlak is ervoor gekozen om de vide in het hart van de woning te positioneren.

Het ontwerp voor de woning is helder gestructureerd. Op de begane grond zijn de eet- en woonkamer en ondersteunende functies als keuken, garderobe en wc gepositioneerd. Op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers van de twee dochters en de badkamer. De afscheiding van de overloop is tegelijkertijd ingezet als boekenkast. Op de tweede verdieping bevindt zich de slaapkamer van de ouders en de was- en technische ruimte. De trap, het verbindingselement tussen de verdiepingen, is centraal gepositioneerd.

Het markante gebouw Spoorpunt was na de bouw in 1922 de trots van de wijk Bergpolder. Maar nog geen honderd jaar later stond het gebouw er vervallen en verlaten bij. Zonder ingrijpen, zou alleen sloop nog verlossing bieden en een uniek stukje stad voorgoed verloren gaan. Projectontwikkelaar ERA Contour heeft – middels het principe ‘Eén Blok Stad’ – het pand weten te behouden. 19 Casco-gerenoveerde woningen voor zelfbouwers zijn in 2017 te koop aangeboden. De fundering, de buitengevel en het dak zijn geheel door ERA Contour gerenoveerd. Constructieve wijzigingen in het interieur zijn binnen het vergunningentraject en uitvoering van het casco meegenomen. Achter de voordeur hebben de kopers zelf bepaald, vaak met ondersteuning van een eigen architect, hoe de eigen woning eruit komt te zien. Anno 2019 schittert het Spoorpunt weer als vanouds.

Situatie bij aanvang project

This slideshow requires JavaScript.

Ontwerp in tekening

This slideshow requires JavaScript.

Voortgang van de realisatie

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Opdrachtgever: particulier

Architectuur: Frederik Pöll Bureau voor Architectuur

Ontwerpteam: Frederik Pöll, Maxime Meessen, Dirk Gonzalez Veugelers

Constructeur: Goudstikker de Vries

Aannemer: Q-Concept | Piece of Cake

Foto’s na oplevering: Loes van Duijvendijk

Externe publicaties:

Artikel De Standaard: Ode aan Rietveld

Artikel de Architect: ARC19: Stadswoning Rotterdam

Artikel Architectenweb: Stadswoning Rotterdam