Frederik
Pöll
F
P

Bureau
voor
Architectuur
B

A

De stadswoning in het Spoorpunt-gebouw in Rotterdam is op maat ontworpen voor een gezin met twee dochters. Het centrale kenmerk van de woning is de vide, die een dubbelhoge ruimte creëert voor de keuken en zorgt voor daglicht vanuit meerdere zijden. Op begane grond is de eet- en woonkamer, keuken, garderobe en wc gesitueerd, terwijl op de eerste verdieping de slaapkamers van de dochters en de badkamer zijn. Op de tweede verdieping bevindt zich de ouderlijke slaapkamer en de was- en technische ruimte, met een centraal gepositioneerde trap die als verbinding tussen de verdiepingen dient.

Spoorpunt, oorspronkelijk gebouwd in 1922, werd na bijna een eeuw verwaarlozing een risico voor de wijk Bergpolder in Rotterdam. Om sloop te voorkomen en het unieke karakter te behouden, heeft projectontwikkelaar ERA Contour het gebouw gerenoveerd onder het principe ‘Eén Blok Stad’. Het gebouw werd verdeeld in 19 casco-gerenoveerde woningen die in 2017 werden aangeboden aan zelfbouwers. ERA Contour vernieuwde de fundering, buitengevel en het dak, terwijl constructieve interieurwijzigingen werden overgelaten aan de kopers en hun architecten.

Het Spoorpunt, anno 2019, schittert weer als vanouds, met gerenoveerde woningen die aan de moderne behoeften voldoen, terwijl het historische karakter behouden blijft. De woning in kwestie profiteert van het herstel van het markante gebouw, met een slim ontworpen interieur dat de ruimte optimaal benut en tegelijkertijd een gevoel van licht en luchtigheid creëert.

Opdrachtgever: particulier
Opdracht: Voorontwerp t/m Nazorg
Architectuur: Frederik Pöll Bureau voor Architectuur
Ontwerpteam: Frederik Pöll, Maxime Meessen, Dirk Gonzalez Veugelers
Constructeur: Goudstikker de Vries
Aannemer: Q-Concept | Piece of Cake
Foto’s na oplevering: Loes van Duijvendijk