Frederik
Pöll
F
P

Bureau
voor
Architectuur
B

A

Bij de renovatie van Villa Sandenhoef in Overveen, ontworpen door architect H.A.J. Baanders in 1915, stond het behoud van de cultuurhistorische waarden centraal. Het project omvatte zowel het herstel van oorspronkelijke elementen als aanpassingen voor verbeterde leefbaarheid, gebaseerd op een diepgaande analyse van de verschillende tijdslagen van de woning.

Het herstel en de uitbreiding van de villa is zeer zorgvuldig uitgevoerd, met behulp van bronnen zoals originele tekeningen, gesprekken met vorige bewoners en archieven. Het oorspronkelijke ontwerp werd gereconstrueerd, waarbij aandacht werd besteed aan moderne leefbaarheidswensen, zoals een betere verbinding tussen de verschillende kamers en optimalisatie van daglichttoetreding.

De plattegrond is aangepast om een betere relatie tussen de ruimtes te creëren, waarbij onderscheid werd gemaakt tussen dienst- en woonvertrekken. De keuken is buiten de villa gelegd, waardoor en een volwaardige leefkeuken mogelijk werd, terwijl oorspronkelijke elementen zijn behouden en geïntegreerd in het nieuwe ontwerp.

Bij het vernieuwen van het monument is gestreefd naar een versterking van het oorspronkelijke ontwerp, waarbij oud en nieuw naadloos samenvloeiden. De aanpassingen zijn reversibel en gericht op het verhogen van zowel de functionele als ruimtelijke werking van de villa, terwijl het historische karakter zijn behouden.

Opdrachtgever: particulier
Opdracht: Voorontwerp t/m Nazorg
Architectuur: Frederik Pöll Bureau voor Architectuur
Ontwerpteam: Frederik Pöll, Saeed Jarrous
Kostencalculatie en bestek: Eversteijn Bouwconsult
Interieurontwerp: DOEN
Directievoering: Active Vastgoed
Uitvoering bouwkundig: Van der Wardt
Uitvoering interieur: DOEN
Installatietechniek: Cevesin, Van de Blaak
Constructeur: Scheltinga Constructie Advies
Foto’s na oplevering: Loes van Duijvendijk