Frederik
Pöll
F
P

Bureau
voor
Architectuur
B

A

Het project omvat de realisatie van woningen op een verwaarloosde locatie aan de Heer Gillisstraat in Rotterdam. De ontwikkeling richt zich op het versterken van de stedenbouwkundige structuur, waarbij het gesloten bouwblok wordt afgemaakt. Het ontwerp omvat een lager gedeelte tussen de bouwblokken, wat zorgt voor doorzichten en daglichttoetreding. Het volume volgt de rooilijn van aangrenzende bouwblokken en behoudt de karakteristieke afschuinde hoeken.

Op de begane grond wordt een commerciële ruimte gerealiseerd, met een royale verdiepingshoogte en bijzondere in hetzelfde vlak liggende ramen in het metselwerk. Het gebouw krijgt een hoogwaardige uitstraling met duidelijk herkenbare entrees. Biodiversiteit wordt bevorderd door voorzieningen in de west- en noordgevel, boven de terrastuin en naast de buitenruimten van de appartementen.

Het project voorziet naast de commerciële ruimte in drie appartementen van dezelfde omvang. Elke woning heeft een efficiënte kern met woonactiviteiten die meebewegen met de zon. Het dakoppervlak wordt benut voor zonnepanelen, regenwateropvang en een groene collectie planten.

Mobiliteitsvoorzieningen zijn gelegen op loopafstand, met nabijheid van openbaar vervoer en fietsparkeergelegenheid. Parkeren is niet voorzien op de locatie, maar valt binnen de vrijstelling voor autoparkeren volgens de gemeentelijke parkeernorm.

Het ontwerp sluit aan bij de behoefte aan middenhuurwoningen en houdt rekening met de trend van thuiswerken. De indeling van de appartementen is gericht op comfort en flexibiliteit, terwijl de commerciële ruimte op de begane grond een aanvulling vormt op de maatschappelijke behoeften van de wijk.

Opdrachtgever: Projecten in de Stad
Opdracht: Voorontwerp
Architectuur: Frederik Pöll Bureau voor Architectuur
Ontwerpteam: Frederik Pöll, Philip de Klerk, Edmira Rodrigues