Frederik
Pöll
F
P

Bureau
voor
Architectuur
B

A

Het project betreft de transformatie van een voormalig bakkerij (1896) en een eerdere verbouwing (1986) naar woonhuis in Rotterdam. Door het maken van vides en doorzichten hebben we een centraal hart in het huis gemaakt met ondersteunende functies als de keuken, logeerkamer, badkamers en opslag op de koppen.

Door het introduceren van vides zijn de twee woonlagen met elkaar verbonden. De hoge ruimten zorgen voor een ruimtelijke woonomgeving en bijzonder lichtinval. De vides waren eenvoudig te realiseren. Op de archieftekeningen ontdekten we dat bij de verbouwing naar een atelierwoning in 1986 staalconstructies waren ingebracht om de vides te creëren. De vorige bewoner had besloten de vides weer dicht te leggen. We hebben ze weer geopend. Het gevoel van samenhang wordt versterkt door de openingen die we in verschillende muren hebben laten maken. Hierdoor zijn kruislingse zichtlijnen door het huis ontstaan. De open indeling zorgt voor een natuurlijke ‘flow’ door het huis, waarbij functies die meer beslotenheid vragen naar de koppen zijn gebracht.

Op de begane grond is in het hart van het huis de woon- en eetruimte gesitueerd. Het huis beschikt aan één zijde van het hart over een WC, wasruimte en logeerkamer met eigen badkamer voor gasten. De kamer biedt alle comfort en privacy die nodig is. De keuken is aan de andere zijde geplaatst, tussen de woon- en eetruimte en de tuin. Op de 1e verdieping bevindt zich de slaapkamer. Deze staat in open verbinding tot de badkamer. Een dichte, houten vloerafscheiding en gordijnen zorgen voor een zekere beslotenheid. Achter de slaapkamer is een opslag gemaakt die toegankelijk is met een vlizotrap vanuit de entreehal op de begane grond.

De trap en de kastenwand zijn speciaal voor dit huis ontworpen en vervaardigd. De trap is niet alleen een functioneel element, maar is op zichzelf ook een kunstwerk dat door haar rankheid en kleur de aandacht trekt. En de kast biedt niet alleen veel opbergruimte, maar is ook een esthetische toevoeging aan het interieur, waarbij rekening is gehouden met de kunstwerken van de bewoners.

Opdrachtgever: Particulier
Opdracht: Voorontwerp t/m Nazorg
Architectuur: Frederik Pöll Bureau voor Architectuur
Ontwerpteam: Frederik Pöll, Philip de Klerk, Kaja Hribsek
Directievoering: FP B A
Uitvoering: Testarda
In samenwerking met: Stiel, Studio Van De Keijzer, Arnhemse Fijnhouthandel, Moods Concepts, Creative Floors
Foto’s na oplevering: Loes van Duijvendijk